Reporter: Cum se poate caracteriza situaţia absorbţiei fondurilor europene de către ţara noastră?
Paolo Mariani: Cifrele vorbesc de la sine: cu o rată de absorbţie de 14% a fondurilor alocate (aproximativ 23 de miliarde de euro din 2007 până în 2013), România are cel mai scăzut nivel de absorbţie a fondurilor, deşi este una dintre ţările cele mai sărace din Uniunea Europeană. Consider că această evidentă contradicţie este legată de slaba capacitate tehnico-administrativă a instituţiilor care întârzie reformele guvernamentale privind promovarea acestui tip de iniţiative.
Reporter: Care consideraţi că sunt provocările pentru ţara noastră, în contextul bugetului multianual al UE 2014-2020? Care ar trebui să fie măsurile luate de guvern pentru a îmbunătăţi absorbţia fondurilor europene?
Paolo Mariani: Pentru a îmbunătăţi nivelul de absorbţie a fondurilor structurale, fără îndoială redus comparativ cu potenţialul României, provocările vor fi variate şi multiple. Simt nevoia cu toate acestea să confirm că angajamentul profund al tuturor părţilor interesate, cu sistemul bancar în prima linie, este absolut relevant. Noi am identificat, în slaba capacitate administrativă a instituţiilor responsabile, principalele puncte critice ce nu permit o punere în aplicare adecvată a fondurilor structurale. Pentru a rezolva această problemă şi, prin urmare, a aduce o îmbunătăţire semnificativă în gradul de absorbţie a fondurilor, aş considera esenţială o mai bună coordonare din partea Instituţiilor cu direcţiile Comisiei Europene şi cu principalele politici comunitare de creştere economică. De asemenea, nu trebuie subestimată necesitatea măsurilor ce garantează investitorilor o gestionare unitară şi obiectivă a fondurilor care să elimine definitiv subiectivitatea evaluării eligibilităţii proiectelor.
Reporter: Care sunt principalele probleme care împiedică procesul de absorbţie a fondurilor europene din ţara noastră? Care sunt soluţiile pe care le vedeţi pentru rezolvarea acestor probleme în exerciţiul 2014-2020?
Paolo Mariani: Problemele sunt multiple: pe lângă slaba capacitate administrativă, este evidentă o coordonare limitată între autorităţile de management care duce la o pierdere considerabilă a eficienţei în absorbţia fondurilor. Având în vedere că în unele cazuri avem de-a face cu lipsa de transparenţă asociată cu o legislaţie deficitară şi birocraţie, reiese faptul că paşii necesari pentru a atinge un nivel de exploatare eficientă a resurselor puse la dispoziţie de către Uniunea Europeană sunt încă numeroşi. Se pot găsi soluţii de succes la aceste probleme din experienţele pozitive ale altor State Membre ale Uniunii: de exemplu, o implicare mai activă în sistemul bancar în gestionarea fondurilor ar putea fi fundamentală din punct de vedere al transferului de know-how de la instituţii financiare private la instituţiile publice, ar putea asigura o mai bună alocare a resurselor, cu o monitorizare mai atentă a fluxurilor şi producţia de instrumente financiare specifice, care ar facilita foarte mult posibilitatea de acces la fonduri din partea investitorilor interesaţi.
Reporter: Care este oferta Băncii Italo Romena pentru cei care doresc să acceseze fonduri europene? Care sunt domeniile cărora le sunt adresate produsele dumneavoastră?
Paolo Mariani: Banca Italo Romena are o ofertă care să acopere cea mai mare a tipurilor de cereri din partea clienţilor beneficiari de subvenţii europene. Garantăm clienţilor noştri un serviciu complet, ajutându-i în toate etapele de dezvoltare a unui proiect, oferind credite pentru co-finanţarea proiectelor cu posibilitatea emiterii de scrisori de confort sau prefinanţând sumele puse la dispoziţie din fonduri. O caracteristică cheie a tuturor produselor noastre dedicate este "non-standardizarea": aplicăm, printr-o analiză atentă a structurii proiectelor şi a nevoilor financiare ale clientului, cea mai bună soluţie posibilă de credit, adaptată fiecărui tip de investitor.
Reporter: Care este valoarea co-finanţării acordată de Banca Italo Romena până acum? Care este sectorul cel mai important, cel către care s-au îndreptat co-finanţările?
Paolo Mariani: Banca Italo Romena, până în prezent, a acordat echivalentul a aproximativ 10,5 milioane de euro pentru co-finanţarea proiectelor cu fonduri structurale europene, în mare parte credite pentru sectorul agricol.
Reporter: Ce recomandaţi celor care doresc să acceseze fonduri europene?
Paolo Mariani: Având în vedere complexitatea domeniului şi numeroasele probleme de natură tehnico-administrativă, recomand să se apeleze la asistenţă din partea firmelor de avocatură şi consultanţă pe întreaga perioadă de desfăşurare a proiectului. În fază iniţială este de preferat pentru investitori să se adreseze asociaţiilor din domeniu, mereu atente să comunice cele mai bune oportunităţi de investiţii şi subvenţii, astfel încât să nu piardă comunicările cele mai importante pentru propriul domeniu de activitate.
Reporter: Care este relaţia Băncii Italo Romena cu fondurile de garantare?
Paolo Mariani: Banca Italo Romena are relaţii foarte bune cu fonduri de garantare FNGCIMM şi FGCR, operând prin intermediul unor convenţii încheiate cu acestea.
Reporter: Unii bancheri spun că băncile nu au finanţat până în prezent proiectele din domeniul agriculturii şi că au acordat avansuri APIA, deci au finanţat Statul. Cum comentaţi aceste opinii?
Paolo Mariani: Consider că această afirmaţie este un pic înşelătoare întrucât APIA în sine este un organism creat pentru a sprijini sectorul agricol. Prefinanţând subvenţiile de la APIA de care beneficiază propriii clienţi, Banca nu este doar o instituţie care să finanţeze statul, ci mai degrabă o parte care contribuie în mod activ la creşterea şi dezvoltarea sectorului ce face obiectul subvenţiilor, printr-o alocare mult mai strategică, determinând scăderea dispersiei fondurilor şi permiţând statului să menţină politicile de extindere în sectorul agricol. Prin urmare, sunt de părere că anticiparea subvenţiilor APIA poate fi considerată chiar o finanţare, în mod direct sau indirect, în sectorul agricol. Cu toate acestea, trebuie să recunosc că până acum sectorul agricol a fost subestimat faţă de importanţa strategică pe care o joacă, dar pot să vă asigur că întregul sistem financiar a făcut demersuri pentru a compensa deficienţele evidenţiate în trecut.
Reporter: Ne-aţi putea oferi exemple de proiecte de succes, cu utilizarea de fonduri europene, care au fost realizate de către clienţii dumneavoastră?
Paolo Mariani: Banca Italo Romena se poate lăuda cu o clientelă variată, care a obţinut granturi în multe sectoare: turism, industrie, resurse umane, sănătate. Cu toate acestea, cele mai bune exemple de proiecte de succes se regăsesc în mare parte în sectorul agricol. În zona Timişoarei, de exemplu, am co-finanţat cu succes diferite companii ce deţin mai multe hectare de viţă de vie, cu o producţie de vin ce o poate egala cu uşurinţă pe cea italiană, atât la nivel calitativ, cât şi cantitativ.
Reporter: Vă mulţumesc!